Our Programme

Use the search to look for specific event titles, speakers and use filter options to find the programme of your interest.

Select event days

Highlights

Main Themes

August 23, 2020

10:30 - 12:15 105 min. Panel Discussion
Tiroltag 2020 "Euregio Fundamentals"
German and Italian language - translation will be provided
13:00 - 14:00 60 min. Networking
Social Cohesion
Networking Hour: Welcome!
16:30 - 17:00 30 min. Social
FAN Welcome
17:00 - 18:30 90 min. Panel Discussion
Opening of the European Forum Alpbach

August 24, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
09:30 - 10:30 60 min. Working Group
Health COVID-19 Digitalisation & Innovation
Vaccination Development Under Pressure?
Hosted by EFA Austria, Styria
10:30 - 11:00 30 min. Keynote
Health COVID-19
Dr. Hans Henri P. Kluge on COVID-19
11:00 - 12:00 60 min. Working Group
Digitalisation & Innovation Social Cohesion
Time Capsule 2050: Back to a Better Future
Hosted by EFA Austria, Vienna
11:00 - 12:30 90 min. Panel Discussion
Health COVID-19 Economy & Financial Markets
Leistungskraft regionaler Gesundheitssysteme und COVID-19
Unterstützt von Philips Austria
12:00 - 13:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Social Cohesion Sustainability
Sustainability & Globalisation - Conflict or Potential?
Hosted by EFA Austria, Styria
12:00 - 13:00 60 min. Fireside Chat
Digitalisation & Innovation Law & Human Rights Politics & Democracy
Veszna Wessenauer on Digital Rights @ Democracy Booth
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
13:00 - 13:45 45 min. Panel Discussion
Health COVID-19
Debating COVID-19 – Immunologist and Cognitive Insights
13:00 - 14:00 60 min. Networking
Health COVID-19
Networking Hour: Learnings from Covid-19 – Health
14:00 - 15:00 60 min. Working Group
Health COVID-19 Social Cohesion
Patient Safety in Times of and After COVID-19
Hosted by EFA Armenia
15:00 - 15:45 45 min. Panel Discussion
Health COVID-19 Law & Human Rights
Rights to Vaccines – Intellectual Property and COVID-19
15:00 - 16:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Social Cohesion
Science Communication in Times of Crises
Hosted by EFA Austria, Styria
15:00 - 16:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Economy & Financial Markets Social Cohesion
Glocalisation - a New Paradigm
Hosted by EFA Austria, Upper Austria and Vorarlberg
15:30 - 16:30 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion
Fundamentals of Autonomy
Hosted by EFA Italy, South Tyrol
16:15 - 17:15 60 min. Interview
COVID-19 Politics & Democracy
Anya Schiffrin and Karen Attiah on Media Under Fire
18:00 - 18:50 50 min. Keynote
Health COVID-19
COVID-19 Diagnostic Directions: Time vs Sensitivity
Supported by Vienna Medical Chamber
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy Social Cohesion
Perplexed Neighbours: Democracy Challenges in East Europe
Hosted by EFA Azerbaijan
18:30 - 19:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Social Cohesion
Women in Crises
Hosted by EFA Austria, Vienna
19:15 - 20:15 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Social Cohesion
The Future of Welfare States
Hosted by EFA Germany
20:30 - 21:30 60 min. Fireside Chat
Politics & Democracy Social Cohesion Arts & Culture
“The Nuns, The Priests and The Bombs”
Hosted by EFA Austria, Upper Austria

August 25, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
10:00 - 10:45 45 min. Panel Discussion
Health Digitalisation & Innovation
Personalized Medicine – Prêt-à-Porter or Haute Couture?
10:00 - 10:45 45 min. Panel Discussion
Social Cohesion Sustainability
Sustainable Buildings in Urban Areas
Hosted by EFA Austria, Upper Austria
11:00 - 11:45 45 min. Panel Discussion
Social Cohesion Sustainability
Project CINEMA - Revitalising Urban Areas
Hosted by EFA Austria, Upper Austria
12:00 - 13:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion Sustainability
How to Save the World - Youth Activism in the Spotlight
13:00 - 14:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Sustainability
How Fundamental is Steel?
Hosted by EFA Austria, Upper Austria
13:00 - 14:00 60 min. Networking
Politics & Democracy
Networking Hour: Africa & Europe Dialogue
14:00 - 15:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Law & Human Rights
Human Rights and COVID-19
Hosted by EFA India
13:30 - 15:00 90 min. Panel Discussion
Health
Die Gesundheitsversorgung von morgen
Unterstützt von JOANNEUM RESEARCH Coremed
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy Sustainability
The Hydrogen Prodigy?
Hosted by EFA Austria, Burgenland
15:15 - 16:15 60 min. Fireside Chat
Politics & Democracy Social Cohesion
Delna Antia-Tatic @ Democracy Booth
Unterstützt von Stiftung Mercator und Stiftung Mercator Schweiz
15:30 - 16:15 45 min. Panel Discussion
Health COVID-19
Debating COVID-19 – Winning and Losing the Battle
16:30 - 17:00 30 min. Interview
Law & Human Rights Politics & Democracy
António Guterres on Multilateralism and a UN for Today and Tomorrow
17:00 - 18:00 60 min. Fireside Chat
Economy & Financial Markets Sustainability
Beyond the GDP: Time to Change our Economic Fundamentals?
Hosted by EFA Italy, Trentino
17:00 - 18:00 60 min. Panel Discussion
Health COVID-19 Social Cohesion
How Much Globalization can our Health Care System Tolerate?
Hosted by EFA Austria, Upper Austria
17:30 - 18:30 60 min. Interview
COVID-19 Law & Human Rights Politics & Democracy
Anya Schiffrin and Joel Simon on Media under Fire
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets Social Cohesion
Post-Crisis Recovery: Learnings from Russia
Hosted by EFA Russia
19:00 - 19:45 45 min. Panel Discussion
COVID-19 Social Cohesion
Solidarity in Times of the Pandemic - Learnings from Africa

August 26, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
09:30 - 10:30 60 min. Fireside Chat
Law & Human Rights Politics & Democracy Social Cohesion
Civil Society and the Quest for Democracy in Albania
Hosted by EFA Albania
10:30 - 11:30 60 min. Fireside Chat
Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Cecilia Malmström on the EU's Evolution
Hosted by EFA Sweden
11:00 - 12:00 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 1
Session in German and English Language - Translation provided
11:00 - 12:00 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy
Journalism in a Backsliding Democracy
Hosted by EFA Hungary
11:00 - 12:00 60 min. Fireside Chat
Health COVID-19 Social Cohesion
Mental Health in Times of Crisis
Hosted by EFA Austria, Tyrol
11:00 - 12:00 60 min. Working Group
Law & Human Rights Social Cohesion Sustainability
Water as Fundamental Right
Hosted by EFA Austria, Upper Austria
12:00 - 13:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Economy & Financial Markets Social Cohesion
Transparency of EU Economic Governance
Hosted by EFA Austria, Italy, Slovenia “Senza Confini”
12:00 - 13:00 60 min. Fireside Chat
Politics & Democracy Social Cohesion
Media Freedom: Realities on the Ground @ Democracy Booth
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
12:30 - 13:30 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 2
Session in German and English Language - Translation provided
13:00 - 14:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Politics & Democracy Social Cohesion
Democracy and Globalisation in Times of COVID-19
Hosted by EFA Austria, Burgenland
13:00 - 14:00 60 min. Networking
COVID-19 Arts & Culture
Networking Hour: Learnings from COVID-19 – Arts & Culture
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Social Cohesion Sustainability
Energising the Rural Economy - Ideas from India & the World
Hosted by EFA India
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy Social Cohesion
Minority Rights in the Western Balkans & EU Enlargement
Hosted by EFA Austria, Italy, Slovenia “Senza Confini”
15:00 - 16:00 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 3
Session in German and English Language - Translation provided
15:30 - 16:30 60 min. Working Group
COVID-19 Social Cohesion
Individual Resilience and Global Pandemics
Hosted by EFA Switzerland
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 4
Session in German and English Language - Translation provided
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Social Cohesion
Recovering Europe: What Vision for the Continent's Future?
Hosted by EFA Italy
16:30 - 17:30 60 min. Fireside Chat
Health COVID-19
Editing the Human Genome - Blessing or Curse?
Hosted by EFA Austria, Burgenland
17:30 - 18:30 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Politics & Democracy
COVID-19 and Media Politics in Georgia
Hosted by EFA Georgia
18:00 - 18:30 30 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion
Mayoral Leadership. Bringing About Bottom-Up Change
Supported by ERSTE Stiftung
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 5
Session in German and English Language - Translation provided
18:00 - 19:00 60 min. Fireside Chat
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy Social Cohesion
Evija Celma on Digital Literacy @ Democracy Booth
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland

August 27, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
09:30 - 10:30 60 min. Working Group
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Our Fundamentals – Where are they in the Digital World?
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
11:00 - 12:00 60 min. Fireside Chat
Politics & Democracy Social Cohesion
Language as the Bedrock of Social Cohesion
Hosted by EFA Austria, Tyrol
11:30 - 12:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Law & Human Rights Social Cohesion
Public Spaces Under the Lockdown
Hosted by EFA Armenia
12:00 - 13:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Enhancing East African Trade Cooperation Post-COVID
Hosted by Alpbach Africa Network
13:00 - 13:20 20 min. Keynote
Technology
#efatec Opening
13:00 - 14:00 60 min. Networking
COVID-19 Technology
Networking Hour: Learnings from COVID-19 – Technology
13:20 - 14:25 65 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Technology
RTI Talk – Live Session from the APA Press Center, Vienna (English)
13:20 - 14:25 65 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Technology
RTI Talk – Live Session from the APA Press Center, Vienna (German OV)
14:30 - 15:00 30 min. Keynote
Technology Social Cohesion
Building a Trustworthy Economy
15:00 - 16:00 60 min. Fireside Chat
Politics & Democracy Social Cohesion
Chances of Crises in Alpe Adria Region
Hosted by EFA Austria, Italy, Slovenia "Senza Confini"
14:30 - 16:30 120 min. Panel Discussion
Technology
Life Sciences - Potentials and Limitations
Supported by Austrian Federal Ministry for Digital and Economic Affairs
15:00 - 16:30 90 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Sustainability Technology
A New Policy for Technology, Innovation and Industry
Supported by Austrian Council for Research and Technology Development
16:00 - 17:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Arts & Culture
AI and its Fundamental Impact on Everything
Hosted by EFA Germany
16:30 - 17:00 30 min.
TU Austria Innovation Marathon - live intro
16:15 - 17:00 45 min.
Challenges for gender policies in daily practice – a never ending story?
17:00 - 17:30 30 min.
Digital Patent Cocktail
17:00 - 17:45 45 min. Panel Discussion
Technology
Tickets to Berlin: Summer School on Entrepreneurship
17:00 - 18:00 60 min. Working Group
Economy & Financial Markets Social Cohesion Sustainability
Applied Behavioral Economics From an Ethical Approach
Hosted by EFA Hungary
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Future Warfighting - A Conversation with Robert O. Work
Curated by International Institute for Strategic Studies
13:00 - 23:00 600 min.
TU Austria Innovation Marathon - 24 hours
12:00 - 23:00 660 min. Reading
Arts & Culture
Twenty-Four Hours Reading: 1984
Hosted by Forum Alpbach Network

August 28, 2020

08:50 - 09:00 10 min.
Technology
#efatec - beginning of day 2
10:30 - 11:00 30 min.
Digital Patent Cocktail
09:00 - 11:00 120 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Technology
Resilience and Digital Future: Synergy or Discrepancy?
Supported by ITG Innovations- und Technologietransfer Salzburg GmbH
09:00 - 11:00 120 min. Panel Discussion
Technology
Return on Investment: Excellence & Relevance in Science
Supported by Austrian Federal Ministry of Education, Science and Research
09:00 - 11:00 120 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Technology
Future Mobility: Ecological, Economic & Social Solutions
Supported by Virtual Vehicle Research GmbH
09:30 - 11:00 90 min. Panel Discussion
COVID-19 Sustainability Technology
Climate and the Environment – European Perspectives
Supported by Helmholtz-Gemeinschaft Deutscher Forschungszentren
10:00 - 11:00 60 min. Working Group
COVID-19 Social Cohesion
How to Prepare for Crises? Techniques of Strategic Foresight
Hosted by EFA Austria, Salzburg
01:00 - 12:00 660 min. Reading
Arts & Culture
Twenty-Four Hours Reading: 1984
Hosted by Forum Alpbach Network
11:30 - 13:00 90 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Arts & Culture Technology
Living with AI - Opportunities and Challenges for Society
Supported by University of Applied Arts
11:30 - 13:30 120 min. Panel Discussion
Sustainability Technology
Europe as a Production Location in Times of Climate Change
Supported by Joanneum Research
11:30 - 13:30 120 min. Panel Discussion
Sustainability Technology
Research in Times of Crisis: Benefits of Applied Research?
Supported by Forschung Austria
11:30 - 13:30 120 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Sustainability Technology
Hydrogen – a Key Technology for Renewable Energy Systems
Supported by TU Austria
11:30 - 13:30 120 min. Panel Discussion
Sustainability Technology
Responsibility. Production. Europe (German Language)
Supported by VFFI
13:30 - 14:00 30 min.
Digital Patent Cocktail
00:00 - 14:00 840 min.
TU Austria Innovation Marathon - 24 hours
13:00 - 14:00 60 min. Networking
COVID-19 Sustainability Technology
Networking Hour: Business for a Sustainable Future I
14:00 - 14:45 45 min. Panel Discussion
Technology
TU Austria Innovation Marathon
Supported by TU Austria
14:00 - 14:45 45 min.
Challenges for gender policies in daily practice – a never ending story?
14:00 - 16:00 120 min. Panel Discussion
Sustainability Technology
Climate Neutrality 2040: Disruptive Innovations (German Language)
Supported by Austrian Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology
14:00 - 16:00 120 min. Panel Discussion
Sustainability Technology
Water, the Origin of Life
Supported by ecoplus. Niederösterreichs Wirtschaftsagentur
14:00 - 16:00 120 min. Panel Discussion
Health Sustainability Technology
Feeding the City – or Is the City Feeding You?
Supported by Climate and Energy Fund
14:00 - 16:00 120 min.
Technology
Career lounge for students and young professionals
Supported by Siemens AG Österreich Curated by Club Alpbach Südtirol Alto Adige
15:00 - 16:00 60 min. Keynote
COVID-19 Law & Human Rights Politics & Democracy
Fundamental Rights during the COVID-19 Pandemic
Hosted by EFA Austria, Salzburg
15:30 - 17:00 90 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Technology
Complexity Science – Corona and the Consequences
Supported by Complexity Science Hub Vienna
16:30 - 17:30 60 min. Working Group
Law & Human Rights Politics & Democracy
One Flew Over the OSCE’s Nest: Europe Amidst Pandemic Times
Hosted by EFA Albania
16:30 - 18:30 120 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Technology
Critical Technology Trends in Security Sectors
Supported by Austrian Federal Ministry of Defence
18:30 - 18:40 10 min. Keynote
Technology
#efatec Closing
17:45 - 18:45 60 min. Working Group
COVID-19 Economy & Financial Markets Sustainability
Tourism During and Post COVID-19: Challenges & Opportunities
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
19:00 - 20:00 60 min. Fireside Chat
Health COVID-19 Social Cohesion
Health Equity: How to Allocate Scarce Resources
Hosted by EFA Austria, Tyrol
19:45 - 20:45 60 min. Interview
Law & Human Rights Politics & Democracy Social Cohesion
Joseph Nye on a World After the Liberal International Order

August 29, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
10:00 - 11:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets Sustainability
A Sustainable Pandemic. Trade-Off Between Climate & Recovery
Hosted by EFA Austria, Italy, Slovenia "Senza Confini"
11:00 - 12:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Digital Transformation in Education System Through COVID-19?
Hosted by EFA Iraq
12:00 - 13:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Joanna Rohozinska on Disinformation @ Democracy Booth
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
13:00 - 14:00 60 min. Interview
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Cyber Stability, State Fragility and the new World Peace
Curated by Munich Security Conference
13:00 - 14:00 60 min. Networking
COVID-19 Digitalisation & Innovation
Networking Hour: Learnings from COVID-19 – Digitalisation
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion
African Union - European Union: Youth Cooperation
Hosted by Alpbach Africa Network
14:30 - 15:30 60 min. Panel Discussion
Health COVID-19
Crisis Management Made in East Asia
15:00 - 15:30 30 min. Interview
COVID-19 Politics & Democracy
Anya Schiffrin and Joseph Stiglitz on Media Under Fire
16:00 - 17:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Law & Human Rights
(Il)legal Algorithms
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets Social Cohesion
Solidarity and Development After the Pandemic
Hosted by Alpbach Africa Network
17:00 - 18:00 60 min. Working Group
Health COVID-19 Sustainability
The Rise of Global Hydro-Hubs in the Times of Climate Crisis
Hosted by EFA Azerbaijan
18:00 - 19:00 60 min. Interview
Social Cohesion
Making Compassion Viral - Unleashing Many-to-Many-Networks
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Democracy in the Time of Corona - Technology to the Rescue?
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
19:30 - 20:30 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy
Championing a Nuclear Test Free World
Supported by CTBTO

August 30, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
10:30 - 12:00 90 min. Working Group
Politics & Democracy
The current State of the Union - On the way to an EU 2.0?
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland Hosted by EFA Italy, South Tyrol
11:30 - 12:30 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Arts & Culture
Claiming Art – a Right to Art and Artifacts?
12:00 - 13:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Social Cohesion
Africa Free Trade Area: How to Generate Inclusive Growth?
Hosted by Alpbach Africa Network
12:45 - 13:45 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy Sustainability
Water (In)security
13:00 - 14:00 60 min. Networking
COVID-19 Law & Human Rights
Networking Hour: Learnings from COVID-19– Law
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Sustainability
Exploring Solutions to Green the EU’s Trade Policy
Curated by Europe Jacques Delors
14:00 - 15:15 75 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion
Partizipation gestalten – zwischen Brüchigkeit & Stabilität
Unterstützt von Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport
15:00 - 16:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Social Cohesion Sustainability
Going Digital: The Future of Work in Africa post COVID-19
Hosted by Alpbach Africa Network
15:30 - 16:30 60 min. Fireside Chat
Social Cohesion Sustainability
Erwin Wagner on Life Sciences
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
15:30 - 16:30 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
Is it Europe’s Turn Now? The EU in the World After COVID-19
Supported by European Commission
17:00 - 18:30 90 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy
The Future of Multilateralism. Swan Song or Encore?
12:00 - 19:00 420 min. Working Group
Politics & Democracy
EU 2.0 Hackathon @ Democracy Booth
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland Hosted by EFA Italy, South Tyrol
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Sustainability
Sustainable Balkans
Hosted by EFA Bosnia and Herzegovina, Croatia and Serbia
18:30 - 19:30 60 min. Working Group
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy Social Cohesion
Time Capsule 2050: Back to a Better Future
Hosted by EFA Austria, Vienna

August 31, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
09:45 - 10:30 45 min. Interview
Politics & Democracy Economy & Financial Markets Social Cohesion
Valdis Dombrovskis on a People's Economy
10:30 - 11:30 60 min. Working Group
Politics & Democracy Sustainability
Designing the Future of Sustainable Development
Curated by Chatham House
11:00 - 12:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Resetting the Agenda. Boosting the CEE economy post COVID-19
Supported by Raiffeisen Bank International
12:00 - 13:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
Democratic Parties in Evolution – Survival of the Fittest?
Curated by The Innovation in Politics Institute Hosted by Alpbach Germany
12:30 - 13:30 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Mobilizing Finance Against Slavery and Trafficking (FAST)
Supported by Office for Foreign Affairs, Liechtenstein
12:30 - 14:00 90 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Sustainability
Green New Deal. A Just Transformation & Recovery
Supported by Austrian Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology
13:00 - 14:00 60 min. Networking
Politics & Democracy
Networking Hour: Visions for the EU
13:15 - 14:15 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Social Cohesion
Socio-economic Shock of COVID-19: China, Hong Kong & Taiwan
Hosted by Lung Yingtai Cultural Foundation
10:00 - 15:00 300 min. Working Group
Politics & Democracy
EU 2.0 Hackathon @ Democracy Booth
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland Hosted by EFA Italy, South Tyrol
14:30 - 15:30 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
EU Enlargement – Quo Vadis?
Supported by German Cooperation
15:00 - 16:00 60 min. Working Group
Politics & Democracy
Can Democracy Tolerate Fake News?
Hosted by EFA Israel
16:00 - 17:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
The Age of Populism?
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
16:00 - 17:00 60 min. Panel Discussion
Health COVID-19 Digitalisation & Innovation
Corona Trac(k)ing Apps - The Ethics of Public Health
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
16:45 - 17:45 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Law & Human Rights Politics & Democracy
Migration & COVID-19
Hosted by EFA Georgia
17:30 - 18:30 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights
What’s Universal? Fundamental Rights in Conflict
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
17:30 - 18:30 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
A Tale of All Cities – City Diplomacy
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
19:00 - 20:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
Ever Closer Union – the End of European Integration?
19:00 - 20:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Sustainability
How to Green Finance Using Keynes and Hayek's Work
Hosted by EFA London
20:30 - 22:30 120 min.
Speaker's Night
Hosted by Club Alpbach Austria, Styria

September 1, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
10:00 - 11:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets
Cryptoeconomics - Implications on the Monetary System
Hosted by EFA Switzerland
11:30 - 12:30 60 min. Working Group
Law & Human Rights Politics & Democracy
Minority Rights in the EU
Hosted by EFA Hungary
12:30 - 13:30 60 min. Working Group
Law & Human Rights Social Cohesion
Religions: Friend or Foe in the Work for Women’s Rights?
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
13:15 - 14:00 45 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets Social Cohesion
Shaping an Inclusive Transformation
13:00 - 14:00 60 min. Networking
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets Sustainability
Networking Hour: Business for a sustainable future II
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Joining the Fight against Corruption
curated by International Anti-Corruption Academy (IACA)
14:00 - 15:00 60 min. Working Group
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy Social Cohesion
How can Digital Technologies Strengthen our Democracies?
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland Curated by Dezentrum and OTTN - Open Think Tank Network
15:15 - 16:00 45 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Governing Global Trade – The Next Chapter
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets Sustainability
Kann Technologie die Welt retten?
Unterstützt von Microsoft Austria
17:00 - 18:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Sustainability
Sustainable Finance: On Theory and Practice
Hosted by EFA Montenegro
18:00 - 18:45 45 min. Interview
Economy & Financial Markets Social Cohesion
Jeffrey Sachs on Globalization
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Social Cohesion
Gender and Generations – Diversity as Engine for Corporate Success
Supported by Mondi Group
19:00 - 20:00 60 min. Working Group
COVID-19 Digitalisation & Innovation Sustainability
Inward Housing: Stay at Home Architecture
Hosted by EFA Algeria
19:00 - 20:00 60 min.
Politics & Democracy Social Cohesion
Leading as if Life Matters
Hosted by EFA United States of America

September 2, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
10:00 - 11:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets
Response Alternatives in Emerging Europe
Hosted by EFA Hungary
11:00 - 11:45 45 min. Interview
Fireside Chat with Franz Fischler and Caspar Einem
11:00 - 12:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
The End Of Video Evidence? Countering Deepfakes With Tech
Hosted by EFA Austria, Italy, Slovenia “Senza Confini”
12:00 - 13:00 60 min. Fireside Chat
Digitalisation & Innovation Sustainability
Low-Carbon Transition in Europe: Innovation & Strategies
Hosted by EFA Switzerland
12:00 - 13:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Law & Human Rights Politics & Democracy
Tamara Ehs zur ‘Krisendemokratie’ @ Democracy Booth
Unterstützt von Stiftung Mercator und Stiftung Mercator Schweiz
13:00 - 14:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Sustainability
Energy Transition? Definitely! But Not in My Backyard
Supported by Austrian Power Grid
13:00 - 14:00 60 min. Networking
COVID-19 Economy & Financial Markets
Networking Hour: Learnings from Covid-19 - HR Exchange
14:30 - 16:00 90 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets
Building Trust in Human-Centric Artificial Intelligence
Supported by Austrian Federal Computing Center
15:00 - 16:00 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy
Effective Anti-Corruption Whistleblower Protection
curated by International Anti-Corruption Academy (IACA)
16:00 - 17:00 60 min. Working Group
Digitalisation & Innovation Social Cohesion
God and the Machine: Religious Perspectives on AI
Hosted by EFA Switzerland
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets
Digital, Trustworthy & Secure: Skills in a Connected World
Supported by Austrian Federal Ministry for Digital and Economic Affairs
17:30 - 18:15 45 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Sustainability
No Planet B - Tech for Sustainability
18:30 - 19:15 45 min.
Fireside Chat with Philippe Narval
18:30 - 19:30 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Sustainability
Shaping Climate Policy Toward Climate Justice
Hosted by EFA Austria, Vienna

September 3, 2020

09:00 - 09:15 15 min. Social
Meditation
09:45 - 10:30 45 min. Panel Discussion
COVID-19 Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets
Digital Paradigm Shift
12:00 - 13:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Politics & Democracy Social Cohesion
Christin Lahr on Learning from the Virus @ Democracy Booth
Supported by Stiftung Mercator and Mercator Foundation Switzerland
13:00 - 14:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Economy & Financial Markets
A Pan-European Response for Economic Recovery
13:00 - 14:00 60 min. Networking
COVID-19 Economy & Financial Markets
Networking Hour: Learnings from Covid-19 – Managers Exchange
14:30 - 15:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets
Illicit Financial Flows - Old Issues, New Solutions
17:00 - 18:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy Sustainability
Digitalisation for People and Planet
Curated by European Policy Centre Hosted by EFA Belgium
18:30 - 19:30 60 min. Fireside Chat
CEE & the EU - Integration and Financial Institutions
Hosted by EFA Belgium
21:00 - 21:45 45 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets
State Budgets on (the) Edge – From Theory to Practice

European Forum Alpbach Association

Principal Partner

Event Partner

Network & Scientific Partner

Supporting Partner

European Forum Alpbach Foundation

Main Benefactor

Benefactor

Contributor

#efatec

Organisers

Scientific Partner

Industrial Partner

Cooperation Partners

Partners

Media Partners

Information Technology Partner

Website by

Share this page