Our Programme

Use the search to look for specific event titles, speakers and use filter options to find the programme of your interest.

Select event days

Highlights

Main Themes

August 23, 2020

17:00 - 18:30 90 min. Keynote
Opening of the European Forum Alpbach

August 24, 2020

09:30 - 10:30 60 min. Working Group
Health COVID-19 Digitalisation & Innovation
Vaccination Development Under Pressure?
Hosted by EFA Austria, Styria
10:30 - 11:00 30 min. Keynote
Health COVID-19
Dr. Hans Henri P. Kluge on COVID-19
11:00 - 12:30 90 min. Panel Discussion
Health COVID-19 Economy & Financial Markets
Leistungskraft regionaler Gesundheitssysteme und COVID-19
Unterstützt von Philips Austria
13:00 - 14:00 60 min. Panel Discussion
Health COVID-19
Debating COVID-19 – Immunologist and Cognitive Insights
14:00 - 15:00 60 min. Working Group
Health COVID-19 Social Cohesion
Patient Safety in Times of and After COVID-19
Hosted by EFA Armenia
15:00 - 16:00 60 min. Panel Discussion
Health COVID-19 Law & Human Rights
Rights to Vaccines – Intellectual Property and COVID-19
15:00 - 16:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Social Cohesion
Science Communication in Times of Crises
Hosted by EFA Austria, Styria
16:15 - 17:15 60 min. Interview
COVID-19 Politics & Democracy
Anya Schiffrin and Karen Attiah on Media Under Fire
18:00 - 19:00 60 min. Keynote
Health
Special Keynote
Supported by Vienna Medical Chamber
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy Social Cohesion
Perplexed Neighbours: Democracy Challenges in East Europe
Hosted by EFA Azerbaijan
19:15 - 20:15 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Social Cohesion Sustainability
The Future of Welfare States
Hosted by EFA Germany

August 25, 2020

10:00 - 11:00 60 min. Panel Discussion
Health Digitalisation & Innovation
Personalized Medicine – Prêt-à-Porter or Haute Couture?
12:00 - 13:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion Sustainability
How to Save the World - Youth Activism in the Spotlight
14:00 - 15:00 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Law & Human Rights Sustainability
Human Rights Violations Against the Poor During COVID-19
Hosted by EFA India
15:30 - 16:30 60 min. Panel Discussion
Health COVID-19
Debating COVID-19 – Winning and Losing the Battle
16:30 - 17:30 60 min. Fireside Chat
Economy & Financial Markets Sustainability
Beyond the GDP: Time to Change our Economic Fundamentals?
Hosted by EFA Italy, Trentino
16:30 - 17:00 30 min. Interview
Law & Human Rights Politics & Democracy
António Guterres on Multilateralism and a UN for Today and Tomorrow
17:30 - 18:30 60 min. Interview
COVID-19 Law & Human Rights Politics & Democracy
Anya Schiffrin and Joel Simon on Media under Fire
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets Social Cohesion
Post-Crisis Recovery: Learnings from Russia
Hosted by EFA Russia

August 26, 2020

09:30 - 10:30 60 min. Fireside Chat
Law & Human Rights Politics & Democracy Social Cohesion
Civil Society and the Quest for Democracy in Albania
Hosted by EFA Albania
10:00 - 11:00 60 min. Fireside Chat
Health COVID-19
Health Care in Modern Society
Hosted by EFA Burgenland
11:00 - 12:00 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 1
Session in German and English Language - Translation provided
11:00 - 12:00 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy
Journalism in a Backsliding Democracy
Hosted by EFA Hungary
11:00 - 12:00 60 min. Fireside Chat
Health COVID-19 Social Cohesion
Mental Health in Times of Crisis
Hosted by EFA Austria, Tyrol
12:30 - 13:30 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 2
Session in German and English Language - Translation provided
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Social Cohesion Sustainability
Energising the Rural Economy - Ideas from India & the World
Hosted by EFA India
15:00 - 16:00 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 3
Session in German and English Language - Translation provided
15:30 - 16:30 60 min. Working Group
COVID-19 Social Cohesion
Individual Resilience and Global Pandemics
Hosted by EFA Switzerland
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 4
Session in German and English Language - Translation provided
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Social Cohesion
Europe: Finding a Vision for the Continent’s Future
Hosted by EFA Italy
17:30 - 18:30 60 min. Fireside Chat
COVID-19 Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
COVID-19 and Media Politics in Georgia
Hosted by EFA Georgia
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
Arts & Culture
De Profundis, Artists in Discourse Part 5
Session in German and English Language - Translation provided

August 27, 2020

09:30 - 10:30 60 min. Working Group
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy Social Cohesion
Our Fundamentals – Where are they in the Digital World?
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
11:00 - 12:00 60 min. Working Group
Politics & Democracy Social Cohesion
Language as the Bedrock of Social Cohesion
Hosted by EFA Austria, Tyrol
13:00 - 13:15 15 min. Keynote
Technology
#efatec Opening
13:15 - 14:25 70 min. Panel Discussion
Technology
RTI Talk – Live Session from the APA Press Center, Vienna
14:30 - 16:30 120 min. Panel Discussion
Technology
Life Sciences - Potentials and Limitations
Supported by Austrian Federal Ministry for Digital and Economic Affairs
14:30 - 15:00 30 min. Keynote
Technology
Building a Trustworthy Economy
15:00 - 16:30 90 min. Panel Discussion
Technology
A New Policy for Technology, Innovation and Industry
Supported by Austrian Council for Research and Technology Development
15:00 - 16:00 60 min. Fireside Chat
Politics & Democracy Social Cohesion Sustainability
Chances of Crises in Alpe Adria Region
Hosted by EFA Austria, Italy, Slovenia "Senza Confini"
17:00 - 18:00 60 min. Working Group
Economy & Financial Markets Social Cohesion Sustainability
Applied Behavioral Economics From an Ethical Approach
Hosted by EFA Hungary
17:30 - 18:00 30 min. Panel Discussion
Technology
Tickets to Berlin: Summer School on Entrepreneurship
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Future Warfighting - A Conversation with Robert O. Work
Curated by International Institute for Strategic Studies

August 28, 2020

01:00 - 12:00 660 min. Reading
Arts & Culture
Twenty-Four Hours Reading: 1984
Hosted by Forum Alpbach Network
09:00 - 11:00 120 min. Panel Discussion
Technology
Resilience and Digital Future: Synergy or Discrepancy?
Supported by ITG Innovations- und Technologietransfer Salzburg GmbH
09:00 - 11:00 120 min. Panel Discussion
Technology
Return on Investment: Excellence & Relevance in Science
Supported by Austrian Federal Ministry of Education, Science and Research
09:00 - 11:00 120 min. Panel Discussion
Technology
Future Mobility: Ecological, Economic & Social Solutions
Supported by Virtual Vehicle Research GmbH
09:30 - 11:00 90 min. Panel Discussion
Technology
Climate and the Environment – European Perspectives
Supported by Helmholtz-Gemeinschaft Deutscher Forschungszentren
10:00 - 11:00 60 min. Working Group
COVID-19 Social Cohesion
How to Prepare for Crises? Techniques of Strategic Foresight
Hosted by EFA Austria, Salzburg
11:30 - 13:00 90 min. Panel Discussion
Technology
Complexity Science – Corona and the Consequences
Supported by Complexity Science Hub Vienna
11:30 - 13:30 120 min. Panel Discussion
Technology
Europe as a Production Location in Times of Climate Change
Supported by Joanneum Research
11:30 - 13:30 120 min. Panel Discussion
Technology
Research in Times of Crisis: Benefits of Applied Research?
Supported by Forschung Austria
11:30 - 13:30 120 min. Panel Discussion
Technology
Hydrogen – a Key Technology for Renewable Energy Systems
Supported by TU Austria
11:30 - 13:30 120 min. Panel Discussion
Technology
Responsibility. Production. Europe
Supported by VFFI
14:00 - 14:30 30 min. Panel Discussion
Technology
TU Austria Innovation Marathon
Supported by TU Austria
14:00 - 16:00 120 min. Panel Discussion
Technology
Climate Neutrality 2040: Disruptive Innovations
Supported by Austrian Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology
14:00 - 16:00 120 min. Panel Discussion
Technology
Water, the Origin of Life
Supported by ecoplus. Niederösterreichs Wirtschaftsagentur
14:00 - 16:00 120 min. Panel Discussion
Technology
Feeding the City – or Is the City Feeding You?
Supported by Climate and Energy Fund
14:00 - 16:00 120 min.
Technology
Career lounge for students and young professionals
Supported by Siemens AG Österreich Curated by Club Alpbach Südtirol Alto Adige
15:00 - 16:30 90 min. Panel Discussion
Technology
Living with AI - Opportunities and Challenges for Society
Supported by University of Applied Arts
16:30 - 17:30 60 min. Working Group
Law & Human Rights Politics & Democracy
One Flew Over the OSCE’s Nest: Europe Amidst Pandemic Times
Hosted by EFA Albania
16:30 - 18:30 120 min. Panel Discussion
Technology
Critical Technology Trends in Security Sectors
Supported by Austrian Federal Ministry of Defence
16:30 - 16:45 15 min. Keynote
Technology
#efatec Closing
17:45 - 18:45 60 min. Working Group
COVID-19 Economy & Financial Markets Sustainability
Challenges and Opportunities - Tourism in and post COVID-19
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
18:45 - 19:45 60 min. Interview
Politics & Democracy
Joseph Nye on a World After the Liberal International Order
19:00 - 20:00 60 min. Fireside Chat
Health COVID-19 Social Cohesion
Health Equity: How to Allocate Scarce Resources
Hosted by EFA Austria, Tyrol

August 29, 2020

13:00 - 14:00 60 min. Interview
COVID-19 Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Cyber Stability, State Fragility and the new World Peace
Curated by Munich Security Conference
14:30 - 15:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Social Cohesion
Crisis Management Made in East Asia
16:00 - 17:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Law & Human Rights
(Il)legal Algorithms
17:00 - 18:00 60 min. Working Group
Health COVID-19 Sustainability
Water Management During and Post Global Health Crisis
Hosted by EFA Azerbaijan
18:00 - 19:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Democracy in the Time of Corona - Technology to the Rescue?
18:00 - 19:00 60 min. Interview
Making Compassion Viral - Unleashing Many-to-Many-Networks
19:30 - 20:30 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Championing a Nuclear Test Free World
Supported by CTBTO

August 30, 2020

11:30 - 12:30 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Arts & Culture
Claiming Art – a Right to Art and Artifacts?
12:45 - 13:45 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy Sustainability
Water (In)security
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Partizipation gestalten – zwischen Brüchigkeit & Stabilität
Unterstützt von Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport
14:00 - 15:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Sustainability
Exploring Solutions to Green the EU’s Trade Policy
Curated by Europe Jacques Delors
15:30 - 16:30 60 min. Fireside Chat
Social Cohesion Sustainability
Erwin Wagner on Life Sciences
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
15:30 - 16:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy
Is it Europe’s Turn Now? The EU in the World After COVID-19
Supported by European Commission
17:00 - 18:30 90 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy
The Future of Multilateralism. Swan Song or Encore?

August 31, 2020

09:45 - 10:30 45 min. Interview
Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Valdis Dombrovskis on a People's Economy
11:00 - 12:00 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Mobilizing Finance Against Slavery and Trafficking (FAST)
Supported by Office for Foreign Affairs, Liechtenstein
12:00 - 13:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion
Democratic Parties in Evolution – Survival of the Fittest?
Curated by The Innovation in Politics Institute Hosted by Alpbach Germany
12:30 - 14:00 90 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion Sustainability
Green New Deal. A Just Transformation & Recovery
Supported by Austrian Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology
13:15 - 14:15 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Socio-economic Shock of COVID-19: China, Hong Kong & Taiwan
Hosted by Lung Yingtai Cultural Foundation
14:30 - 15:30 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
EU Enlargement – Quo Vadis?
Supported by German Cooperation
15:00 - 16:00 60 min. Working Group
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy
Can Democracy Tolerate Fake News?
Hosted by EFA Israel
16:00 - 17:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
The Age of Populism?
17:30 - 18:30 60 min. Panel Discussion
Law & Human Rights
What’s Universal? Fundamental Rights in Conflict
17:30 - 18:30 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
A Tale of All Cities – City Diplomacy
19:00 - 20:00 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy
Ever Closer Union – the End of European Integration?
20:30 - 22:30 120 min.
Speaker's Night
Hosted by Forum Alpbach Network

September 1, 2020

10:00 - 11:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets Sustainability
Cryptoeconomics - Implications on the Monetary System
Hosted by EFA Switzerland
11:15 - 12:15 60 min. Working Group
Law & Human Rights Politics & Democracy
Minority Rights in the EU
Hosted by EFA Hungary
12:30 - 13:30 60 min. Working Group
Law & Human Rights Social Cohesion
Religions: Friend or Foe in the Work for Women’s Rights?
Hosted by EFA Austria, Lower Austria
15:15 - 16:00 45 min. Panel Discussion
COVID-19 Politics & Democracy Economy & Financial Markets
Governing Global Trade – The Next Chapter
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets Sustainability
Kann Technologie die Welt retten?
Unterstützt von Microsoft Austria
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Social Cohesion
Gender and Generations – Diversity as Engine for Corporate Success
Supported by Mondi Group
18:00 - 18:45 45 min. Interview
COVID-19 Economy & Financial Markets Social Cohesion
Jeffrey Sachs on Globalization
19:00 - 20:00 60 min. Working Group
COVID-19 Social Cohesion Sustainability
Inward Housing: Stay at Home Architecture
Hosted by EFA Algeria

September 2, 2020

09:45 - 10:45 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets Sustainability
Green Economic Upswing - Yes, No, Maybe?
10:00 - 11:00 60 min. Panel Discussion
Response Alternatives in Emerging Europe
Hosted by EFA Hungary
12:00 - 13:00 60 min. Fireside Chat
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy Sustainability
Low-Carbon Transition in Europe: Innovation & Strategies
Hosted by EFA Switzerland
13:00 - 14:00 60 min. Panel Discussion
Economy & Financial Markets Sustainability
Energy Transition? Definitely! But Not in My Backyard
Supported by Austrian Power Grid
14:30 - 16:00 90 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets
Building Trust in Human-Centric Artificial Intelligence
Supported by Austrian Federal Computing Center
16:00 - 17:00 60 min. Working Group
Digitalisation & Innovation Social Cohesion
God and the Machine: Religious Perspectives on AI
Hosted by EFA Switzerland
16:30 - 17:30 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets
Digital, Trustworthy & Secure: Skills in a Connected World
Supported by Austrian Federal Ministry for Digital and Economic Affairs
17:30 - 18:15 45 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets Sustainability
No Planet B - Tech for Sustainability
18:30 - 19:30 60 min. Panel Discussion
Politics & Democracy Social Cohesion Sustainability
Shaping Climate Policy Toward Climate Justice
Hosted by EFA Austria, Vienna

September 3, 2020

09:45 - 10:30 45 min. Panel Discussion
COVID-19 Digitalisation & Innovation Economy & Financial Markets
Digital Paradigm Shift
13:00 - 14:00 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets
A Pan-European Response for Economic Recovery
14:30 - 15:30 60 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets
Illicit Financial Flows - Old Issues, New Solutions
17:00 - 18:00 60 min. Panel Discussion
Digitalisation & Innovation Politics & Democracy Sustainability
Digitalisation for People and Planet
Curated by European Policy Centre Hosted by EFA Belgium
18:30 - 19:30 60 min. Fireside Chat
Economy & Financial Markets Sustainability
CEE & the EU - Integration and Financial Institutions
Hosted by EFA Belgium
21:00 - 21:45 45 min. Panel Discussion
COVID-19 Economy & Financial Markets
State Budgets on (the) Edge – From Theory to Practice

European Forum Alpbach Association

Principle Partner

Event Partner

Network & Scientific Partner

Supporting Partner

European Forum Alpbach Foundation

Main Benefactor

Benefactor

Contributor

#efatec

Organisers

Scientific Partner

Industrial Partner

Cooperation Partners

Partners

Media Partners

Information Technology Partner

Website by

Share this page